Geboortefotografie, meer dan fotografie alleen!

Geboortefotograaf Isala

In deze blog probeer ik jullie mee te nemen in de wereld van de geboortefotografie.

De mooiste dag!

De geboorte van je kindje is een van de mooiste dagen in je leven! En hoewel het bij een bruiloft heel gewoon is om een reportage te laten maken, is dit bij een geboorte toch minder bekend.

geboortefotograafzwolle, overijssel, geboorte, kosten

Puur en vol emotie.

Wat veel mensen in eerste instantie denken is dat er bij geboortefotografie onsmakelijke details worden vastgelegd.Dit is juist het tegenovergestelde! Zoals je in mijn portfolio kan zien zijn het allen mooie integere foto’s . Pure foto’s waarin de emotie en de liefde wordt vastgelegd. In mijn foto’s leg ik details vast en de eerste ontmoeting met jullie kindje , de liefde tussen jullie als ouders en de eerste ontmoeting met andere gezinsleden. Een andere veel gehoorde twijfel voor een geboortefotograaf bij de bevalling is dat je geen vreemde aan je bed erbij wil hebben. 

Onzichtbaar aanwezig.

Als geboortefotograaf plan ik altijd een persoonlijke kennismaking in. In dit gesprek vertel ik hoe ik te werk ga en kunnen de ouders hun wensen, voorkeuren en grenzen aangeven. Een veel gehoord compliment achteraf is dat de ouders bijna niet gemerkt hebben dat ik aanwezig was. Ondanks dat ik opvallend aanwezig ben zullen er tussendoor ook momenten zijn dat er wordt gepraat en gelachen. En natuurlijk mag je mij ook vragen om een glaasje water te halen of de verpleging in te schakelen. Als geboortefotograaf voel je vaak wel goed aan wanneer er mogelijkheid is voor persoonlijk contact. Ik vind het belangrijk dat het wederzijds contact goed aanvoelt om dat ik getuige ben van een heel bijzonder en intiem moment in jullie leven.

Wanneer je een geboortereportage boekt sta ik vanaf 37 weken, tot aan de geboorte, onafgebroken voor jullie bereikbaar, dus ook s’nachts. Zodra de bevalling begint nemen de ouders contact met mij op en vanaf 4/5 cm ontsluiting ga ik meestal rijden. Doordat ik al op de hoogte ben dat bevalling is begonnen heb ik tijd om mijn camera spullen te pakken en eventueel oppas te regelen van mijn dochter. Omdat elke geboorte anders verloopt kan het zijn dat ik , in het uiterste geval, wel 30 uur aanwezig moet zijn. Als geboortefotograaf ben ik onopvallend aanwezig vanaf de weeën, tot enkele uren na de geboorte, om een reportage te maken.

Tot nu toe klinkt het allemaal heel mooi en dat is het ook zeker , maar er komt ook nog veel meer bij kijken!

bianca van den berg geboortefotografie

Kennis van het geboorteproces.

Als geboortefotograaf vind ik het belangrijk dat je op de hoogte bent van het geboorteproces. Welke fases er van de geboorte zijn en welke eventuele complicaties er kunnen optreden.Naast mijn opleiding kraamzorg , heb ik ook verschillende opleidingen en workshops gevolgd op het gebied van geboortefotografie. In deze workshops leerde ik juist de dingen die ik op de fotovakschool niet heb geleerd.

Geboortefotografie is denk ik wel de moeilijkste tak van sport in de fotografie. Je beschikt over vaak moeilijke lichtomstandigheden op de verloskamer en de operatiekamer, of tijdens de nachtelijke thuis bevallingen. Het is dan ook een absolute must dat je je camera en de basiskennis goed beheerst.

24/7 bereikbaar zijn.

Door mijn beroep als geboortefotograaf vraag ik vaak ook veel van mijn omgeving. Zo moet mijn man zich vaak ook aanpassen in zijn werkschema als ik onverwachts weg moet. Wat gelukkig kan omdat hij zelfstandig ondernemer is! En weekendjes weg of een avondje uit met vriendinnen moet ik vooraf goed plannen. Het komt ook regelmatig voor dat ik voortijdig van een feestje weg moet of een verjaardag moet missen. En we reizen regelmatig met 2 auto’s ergens naar toe, zodat ik ten alle tijde weg kan. Tijdens mijn oproepbare weken staat mijn cameratas altijd binnen handbereik klaar en zorg ik ervoor dat de accu’s van mijn camera’s zijn opgeladen en de geheugenkaartjes leeg zijn.

Backup is onmisbaar!

Gelukkig werk ik samen met hele fijne collega fotografen en vormen wij een geweldig backup team voor elkaar! Dat geeft mij als geboortefotograaf soms wat lucht in de planning en ben jij als aanstaande ouder altijd verzekerd van een geboortefotograaf bij de geboorte van jou kindje! Want het is echt het mooiste vak dat er bestaat!geboorte pleun

Scroll naar boven